Saturday, February 20, 2016

berhabuk....

assalammualaikum wbt
fuhhhhhhh!!!peh! berhabuk seh blog ni setahun lebih menyepi...hahaha..ok la setelah setahun menyepi arini tetiba je aku rasa macam nak post entri baru walhal aku tak ada idea nak menaip...hehe..sepanjang setahun lebih ni byk perubahan yang berlaku dalam diri aku yang sangat drastik.. kalau nak cerita perubahan yg berlaku banyak gile wei...5 hari 5 malam pn tak siap aku taip..haha..
But aku juz nk amik perkara yang paling besar berlaku dalam hidup aku la...actually its about marriage...yup i was married...hehe..aku menamatkan zaman bujang pada 24 Mei 2013  iaitu sama dengan tarikh lahir mak aku..the sweet memory in my life giteww..next year bole la celebrate dengan mak aku..insyaallah if panjang umur..so far usia perkahwinan aku dah hampir 7 bulan..syukur alhamdulillah..and the best moment is i am pregnant rite now...almost 6 months..very thankful to Allah cause give the present for us..hopefully my baby will safely deliver and healthy..insyaallah..
ok la aku pun macam malas nak taip panjang-panjang..biarlah gambar sahaja yang bercerita untuk next entry...gitewww...hahaha..ok selamat menunggu next entry...

Monday, May 12, 2014

1 April 2014

Assalammualaikum

First of all..I would like to say alhamdulillah coz masih diberikan nyawa untuk bernafas dimuka bumi ini..actually entri kali ni aku nak continue balik story about my delivery experience..hehe..Harini adalah hari ke 43 aku berpantang..anak aku tengah tido...so ni la masa untuk aku update blog..hehe..

So mase 38weeks aritu aku pn balik rumah mak aku kat kota tinggi..maklumla cuti 2weeks awal kn...hmmm...sebenanya menyesal jugak cuti awl ni sebab aku bajet aku bersalin awal..rupenye tak..haha..membazir je cuti awal...tapi tak pe la...kata orang cuti awal ni boleh rehat dan prepare ape yg patut...

Dalam pada aku cuti tu aku rasa everyday aku pegi jalan dan  merayap kat bandar..pegi jemputan kawen la..pegi laut la...macam orang tak mengandung pun ye gak..haha..tapi setiap kali aku berjalan tu sikit pun tak ada keluar tanda nak bersalin..pecah ketuban ke, kuar darah ke..nampak tak excited nak bersalin kat situ..haha..ye la sebab orang cakap kalau kita banyak berjalan laluan akan cepat terbukak..hehe..

So lg 2 hari nak sampai due date aku kena cirit birit...29.3.2014 malam tu aku memg menjadi penghuni toilet yang sejati..haha..pastu esok paginye tu masa aku tengah dok kemas2 bilik ada nurse datang nak check up..mase tu aku pn bagitau yang aku cirit birit then die suro g klinik jumpe doktor..lepas nurse balik aku pun terus siap2 g klinik..masa kat klinik tu doktor scan perut aku then die cakap baby okay n aktif..die cakap cirit birit tu pun kire salah satu tanda nak bersalin gak..after that aku pn balik rumah..dan malam tu la bermulanya tanda2 aku akan bersalin...pukul 11 malam 30.3.2014 aku alami sakit perut n pinggang yang luar biasa...macam sakit senggugut,tp oleh kerana aku tak pernah kena senggugut so aku ckpla sakit tu sakit luar biasa..hahaha...sakit tu makin kerap setiap 10 minit sekali..pastu aku rase macam nk berry tapi bile masuk toilet tapi tak berry pn..haha..aku tahan sakit tu sampai pagi..

Pagi tu masa breakfast aku bagitau la mak aku yang da sakit perut yang kerap2 tu..tapi masih boleh tahan lagi..mak suro g hospital tapi aku xnak sebab aku bole tahan..kalau makin sakit baru aku g hospital..so masuk tengahari tu perut aku makin sakit dan pinggang rasa mcm nak tercabut..haha..so aku decide un5uk pegi hospital..sampai2 hospital je masa nurse check jalan da bukak 3cm..contraction pn da jadi makin kerap setiap 5minit...after aku ditransfer ke wad biasa mase tu la sakit aku makin kerap dan contraction 5minit skali..masa tunggu asar tu aku da xtahan then aku terus g jumpe nurse nak check laluan..bile check laluan da bukak 4cm..nurse told me to prepare everything and I will go to delivery room..huhu...masa balik katil semula aku tengok akak, adik n abang aku da ada kat katil..dan aku pn bgtau dorang yang aku akan masuk DR...

Mase kat labor room tu aku cam bole cool lagi..start lepas magrib sakit aku makin kerap and nurse drip air..then masa jam 9.30mlm die check laluan baru bukak 5cm and she told me to pecahkan my waterbag...lepas pecah waterbag tu die drip pulak ubat pytoxin(sory kalau salah ejaan)..itu untuk bantu bukak laluan..lpas drip tu contraction yang aku alami sakitnye bukan kepalang...sakit gile sampai aku rasa cam nak sepak sume orang yang ada depan aku...haha..actually mase ni husband aku da sampai dari perak...die la yg dok tenangkan aku tapi syg dpt jumpa sekejap je...sebab nurse suh keluar lepastu...(yang ni aku pelik sikit..sblm ni aku pna masuk gov hospital jugak tp husband dibenarkan dok dlm labor room smpi isteri bersalin..tp hospital ni xbole plak..)

Masa pukul 12.30mlm tu aku da xbole tahan sakit..aku pn jerit panggil nurse then bgtau yang aku rasa cam nak mneran..dan die check laluan da bukak full 10cm..die sediakan sume barang then die ckp pn da bole teran..aku pn dok tercengang2..cm xpercaya..alhamdulillah masa meneran tu dipermudahkan n nurse yg ada mlm tu sangat membantu..tepat jam 1.31pagi dgn 3kali teran je alhamdulillah baby aku selamat dilahirkan...

Lepas everything da siap kt DR nurse tolak aku masuk wad..mase tu la aku call my hubby ckp yg aku da bersalin..die tekejut beruk n tanya kenapa die xdibagitau n nurse tak panggil...aku pn malas nak ber Q n A ngn die dan aku suh die naik azankan baby...pukul 3 pagi die naik wad n azankan baby kami...

Aku rasa cukupla sampai kt sini je entri aku..rasa cam panjang gile je entri kali ni...haha...tapi ada aku kesah...ini kn blog aku...haha..next time aku share gambar my baby ye...sbb gamba banyak kt hp..xde dalam tab...hihi..

Enjoy reading my entry!

Friday, March 7, 2014

Pengalaman mengandung

Assalammualaikum..
1stly syukur alhamdulillah,after a month kahwin aku da disahkan mengandung...actually kandungan aku dah nak masuk 37 minggu...ingat nk update blog mase mule mule preggy dulu tp xberkesempatan..hehe..so setelah 9 bulan berlalu akhirnya ku gagahkan juga update entri ni...anak pertama ni excited sikit nk cerita ye dokkk!!!haha..
1st trimester
Mase ni dalam bulan puase..morning sickness aku xteruk sangat....alhamdulillah aku dapat puasa penuh..hehe..aku kena morning sickness dlm 2 ke 3 minggu je dengan kekerapan 2 kali sehari..giteww..hehe..lagipun aku rase baby ni paham kot yg mummy ni jauh ngn abah die..tu yang tak banyak meragam..hehe...cuma maseni aku suke makan je...biasenye yg menunaikan segala macam menu kat tekak aku ni kwn2 opis la...bile nk pegi makan je mesti tanya mak buyong ni dulu nak makan ape...haha..tapi aku ni xdela zalim sangat nak ngidam makanan2 yg xmasuk akal n susah dorang nak cri..hehe..tapi kn mase awal2 dulu aku gile sangat makan ikan patin masak tempoyak...ohoiiiii!!!sedapnyeeeee...hahaha...tapi bile da masuk 2nd trimester aku dah tak boleh telan segala jenis ikan termasukla sardin yg dalam tin tu...hahaha...
2nd trimester
Tak banyak perubahan pun...makin banyak makan n berat pun naik gile2 wei..hahaha...cume masa ni aku sangat2 suke berjalan...memang tak reti penat...haha..yang syoknye laki aku pun melayan jek...die yang penat layan aku...haha..mase ni jugakla aku banyak travel..ulang alik lumut-segamat 2minggu sekali...naik bas turun bas...laki aku susah dapat cuti tp bile da cuti die pun kerap balik gak...lagipun maseni aku cam xtau erti penat tau...xkisahla kalau laki aku xbalik janji aku dapat ke sana..yang penting dapat berjalan2 cuci mata..hahaha...
3rd trimester
This time aku da slow down sikit...last place aku g jenjalan cameron highlands...mase ni gagahkan juga g sana..nak makan strawberi fresh punye pasal sanggup aku redah..haha..laki aku dok risau je...tapi ada aku kesah...janji dapat makan stoberi..hahaha..but mase 33wks aritu aku admitted kt sepital segamat sebab ada turun darah...tp xda rase sakit pn..masa kat hospital tu la die check aku untuk tgk da ada laluan ke belum sbb die takot aku bersalin pra-matang..mase check tu memang sakit wei..malu pun ada...huhu..lepas da check2 tu die ckp laluan bru 1cm..bole jadi aku akan bersalin dan bole jadi tak...mase tu da cuak..yela sebab aku xrase sakit pn n tetibe mase tu plak aku rase cam x ready lagi nak bersalin...haha..lepas tu dorang buat ctg (yg cek jantung baby pastu kuar graf tu...)mase buat ctg tu ada la 4 kli contraction..tp xkerap sgt..lepas buat ctg die bg injection untik matangkan paru2 baby..yang ni sumpah sakit wei!!!die inject 2kali selang 12 jam..mase kat labor room die inject epidural skali tp mse kt wad xde epidural memg sakit nak mampos aku tahan!haha..aku dok labor room dari mula dtg pukul 10 pagi sampai doktor confirmkan aku betul2 da xde contraction baru la aku ditransfer ke wad biase jam 11.00 malam...lama wei...fuhh!!pengalaman betul ar...mujurla esoknye aku da boleh discharge sbb pkembangan baby n mummy okay...hehe...
So sekarang ni aku da masuk fasa2 boleh bersalin...tunggu masa je...tgh counting day...actually aku amik cuti awal 2 minggu sebab laki aku dok jauh kan,susah nak cuti pulak tu so plan betul2 baru aku apply cuti...insyaallah next week die datang amik aku then kitorang akan balik rumah mak den di kota tinggi yo...hehe...so stakat ni sahaja entri aku..lepas ni if da deliver aku update okay..itu pun kalau sempat le..hehe..

Wednesday, August 1, 2012

Truly Speechless

Assalammualaikum semua,
Harini aku dapat emel from my klik tentang sesuatu yang sangat membuatkan aku terharu. aku rase memang tak patut sesebuah negara tu buat undang-undang yang aku rase memang tak masuk akal tu. aku harap manusia dekat luar sana boleh baca dan mungkin memg ade yang telah baca tentang artikel ni..so lets read the artikel la...mls nk cerita panjang2..
Jinan Huang, seorang ibu yang berumur 33 tahun, melahirkan bayi kembar 12 di Shanghai pada hari isnin yang lalu. Jinan, sekarang ini dalam keadaan stabil setelah proses melahirkan selama 31 jam, diberikan peluang selama seminggu oleh kerajaan untuk memutuskan seorang bayi yang akan dipilih untuk dibesarkan.

“Saya bersama suami belum boleh memastikan pilihan,” ujar Jinan yang bercakap kepada wartawan beberapa saat setelah kelahiran yang ajaib tersebut terjadi.

“Tetapi kami telah mempertimbangkan dengan serius untuk membesarkan seorang bayi lelaki yang lahir pada urutan ke dua. Dia adalah bayi paling berat dan oleh kerana itu kami berharap bayi tersebut akan berumur panjang dan kelak boleh menjaga kami di usia tua nanti.”

“Kami pastinya tidak akan memilih bayi perempuan,” tambah suami Jinan. “Kami yakin dengan keputusan kami.” lagi sebelas baki bayi yang tidak dipilih oleh Jinan dan suaminya akan dilemparkan dari atas puncak gunung, sesuai ketetapan yang sudak termaktub dalam Undang Undang Kelahiran Kembar China. Sejak undang-undang ‘Satu Keluarga Satu Anak’ diwartakan pada tahun 1983, kerajaan China sudah membunuh lebih dari 65 juta bayi kembar di negara tersebut.

Jinan, yang mengaku bahawa sudah bertahun-tahun berusaha mendapatkan anak, dengan tegas menolak tuduhan bahawa dia mengambil pil kesuburan, sebuah amalan yang juga dijanjikan dengan hukuman mati di China. “Saya tidak mengerti kenapa ini boleh terjadi,” tambahnya. “Kepada seluruh rakyat China dan para pemimpin kami yang terhormat, saya memohon permintaan maaf atas kelahiran bayi kembar kami yang memalukan dan tidak bertanggung jawab ini.”

Sifat keperimanusiaan di China rasanya sudah lama PUPUS, kenapa kami berkata begitu? kerana sudah banyak kes, cerita mahupun berita yang kita dengar mengenai bayi dimakan, kanak-kanak didera, kanak-kanak dipukul dan kes kanak-kanak yang dilanggar, namun tiada mana-mana pihak yang mahu tampil untuk membantu!
Korang tengok tu mak bapak babies ni boleh mintak maap lagi pada seluruh rakyat negaranya dan pemimpin sebab terlahirkan anak kembar 12 orang tu...siap die cakap malu dengan kelahiran anak-anak yang tidak bertanggungjawab tu...aku tahu dorang sebenarnya sedih tapi nak buat macamane kan dan negara die buat undang-undang macam tu so nak tak nak semua orang kena follow the rules la...
Tapi pada aku untuk menjadi negara maju undang-undang macam ni tak bole pakai lg sebab tak dapat membantu ekonomi negara. walaupun kite tau China memang negara yang padat dengan penduduk tapi pada aku kelahiran bayi yang lebih dari satu dalam sesebuah keluarga adalah sedikit sebanyak membantu ekonomi keluarga itu sendiri. mane la tau kalau da besar budak-budak tu dapat belajar tinggi then dapat kerja bagus-bagus kan oleh menyumbang pada ekonomi keluarga dan negara. tak giteww?? but that is my opinion la...
Alhamdulillah Malaysia tak ada lagi undang-undang macam tu dan mudah-mudahan takkan wujudkan undang-undang macam tu. selisih malaikat 44 ko nk bunuh anak-anak yang baru lahir...dah la sakit beranak tak habis lagi anak dah nak kena bunuh...hohoho!memang tak la kan...sanggup ke korang nak bertindak kejam ke atas bayi yang comels-comels tu??
Finally, hargailah setiap pemberian daripada tuhan sebab sesungguhnya setiap anak yang lahir tu membawa rezeki tersendiri yang kite tak tau...i'am very speechless rite now!

x

Wednesday, July 11, 2012

aku dan wataniah

assalammualaikum...

ok as i said before for dis entri aku akan cite kat korang perjalanan hidup aku mase training wataniah.. untuk entri kali ni aku akan lebih masukan gamba sebab nak cite panjang-panjang pun takot korang tak berminat..so aku tahu korang semua lebih suke tengok gamba dari bace entri aku yang panjang lebar bagai ni kan..dats rite...


minggu pertama


aktiviti permulaan ni banyak dalam kelas sebab kitorang kene belaja asas and teori dulu baru boleh buat praktikal.. masuk bab kelas jek benda yang aku paling tak suke adalah kene pay attention..aku ni da la tak boleh kalau dengar ceramah lama-lama, memang confirm aku tido...hahaha...tapi yang tak bestnya bile kite da syok-syok tido jurulatih akan sergah kita dengan suare yang sgt kuat ye...sekali dengar memang boleh luruh jantung you!udah le garau, berdesing pulak telinga dibuatnye... sabarrr je la..(intonasi seperti husin dalam cite mael lambong a.k.a kwn mael lambong)...aktiviti dalam kelas ni kitorang tak boleh gune hp or wat so ever alatan digital termasuk jam tangan, so ofkos la no camera allowed...so untuk sesi dalam kelas tak ada gamba yang dapat di 'snap'...yang ade juz gamba aktiviti kitorang yang da rupe cam budak sekola..




menunggu arahan daripada jurulatih..



ni pulak sesi meregangkan otot dengan lari-lari anak...



take a break dgn skot yang sgt sporting...thumbs up!


aktiviti keagamaan tidak dilupa...wajib!..peace yo!



bile mlm menjelma kena tukar uniform then sesi Baris Turus


minggu kedua

dimulakan dengan kelas menembak dan how to handle senjata properly..okay sebelum aku terlajak jauh ingin aku maklumkan, kat sini kitorang menggunakan senjata M16 yang mempunyai berat 2.95 kg..sebelum latihan menembak diadakan kami diberi pendedahan terlebih dahulu tentang senjata dan skill-skill menembak yang betul..kelas menembak mengambil masa seminggu dan latihan telah diadakan di Pusat Latihan Tentera Darat (PULADA) Tebrau selama 2 hari..



sebelum tembak menembak kite pose dulu




lepas isi peluru dalam senjata pose sekejap..hehe


(j/latih dibelakang tidak perasan kami beraksi begini..dibuat secara silent mode..haha)


menunggu giliran untuk shoot target yang xberapa nak nampak...

formasi yang tidak begitu menjadi..ngee!!
minggu ketiga



kami didedahkan dengan Ilmu Medan Perang. banyak yang kami perolehi dari 

kelas IMP. kami diajar cara-cara untuk serang hendap, bagaimana nak buat formasi mase nak serang musuh, how to survive in jungle dan banyak lagi. selain daripada kelas yg wajib dihadiri kitorang jugak perlu berlatih kawad setiap hari untuk persediaan majlis perbarisan tamat latihan nanti.so pagi sampai tengahari kitorang akan berkawad pastu petang attend kelas dan mlm pn after isyak sambung balik kelas. latihan hutan pulak telah dijalankan di Hutan  Simpan Panti, Kota Tinggi selama seminggu. okay enjoy the pictures!



disinilah tempatnye...



selepas di halau dari trak...ngeh..ngeh..
(kami perlu berjalan kaki merentas hutan sejauh 3km untuk sampai ke pengkalan)


sesi perbincangan untuk menjalankan serang hendap

(platun aku punye buku 2 hari jek da hancus!)



selepas serangan dilakukan...harusla kite berehat untuk mencekik ape yg 

patut..hehe


kedai bergerak dalam hutan..jual beli semua masuk buku cukup
 bulan bayar


xtvt masak-memasak..xsedap tolak tepi yg penting kenyang..haha


kannnn...makan megi...xselera katenye lauk askar..


bergaye tak aku???haha


ada iras taliban x gaye aku??hewhew

minggu keempat

after balik dari medan jek kitorang da sibuk kene buat persiapan untuk perbarisan tamat latihan..hari-hari kene kawad..muke aku yang cerah ni pun jadi hangus, cerah sikit je dari arang...hahaha...masa minggu last ni barulah rase macam taknak balik tau...sebab dengan member2 da closed sgt2..da la member semua sporting2...mcm nak menagis pun ade tau...tak nak byk membebel korang layan je la gamba2 ni..


sesi menunggu masuk ke padang kawad





kami bergerak masuk ke dalam padang kawad


berjalan lalu depan panglima


member2 yg sgt supportive and sporting!


jurulatih tersayang...Sjn Razali dan Sjn Mahadzir
Thanks a lot!




mak and abang kite datang tau...ops!BF kite pun ade gak...haha


and last but not least...






its me!!
6230625 PBT SUHANA BINTI SEMAN






















Monday, July 9, 2012

Kursus Asas Perajurit Muda Sukarela Siri 2/2012 (APMS)

Assalammualaikum...

Entri kali aku nak cite pengalaman aku join Askar Wataniah. . Last 2 month aku telah attend training untuk Askar Wataniah yg bertempat di Kem Tebrau, Johor Bahru, Johor. Training tu selama sebulan..and aku telah apply cuti tanpa rekod selama sebulan atas alasan menghadiri kursus pasukan sukarelawan. pada mulanya aku cm excited sgt nk pegi kursus ni, sebab cite2 aku dari kecil of kos la nak jd askar kn but tak kesampaian...tp after pergi aku rse cm 'OH MY GOD!!!!' i nak balik okay!..hahaha...menyesal pn ade mase tu..tp nk xnk i need to complete my training the whole month..compulsory!...

Mase 1st week aku rase btul2 lemah...badan aku sakit2,maybe aku dah lame x excercise tu yg sakit...huhu..but atas dorongan kawan2 yang lain semangat aku timbul balik untuk involve in all activities there like marching, excersice pg n ptg, running, masuk hutan, menembak, guling2 and macam2 lagi la..and ofkos im doing the xtvt successfully okay!...no pain ma!...hahaha...

Mase minggu pertama aktiviti wajib adalah attend klas, sebab sebelum latihan sebenar kene belajo teori dulu..kalau tak belajo teori memang korang akan totally failed...lagi satu sume benda yang diajar bkn untuk suke2 tp all the chapter should follow the LAW..ape2 aktiviti yang korang silap buat boleh menyebabkan korang kene naik Military Court..so we should be careful always...

aku tak nak banyak cite untuk entri kali ni sebab aku akan update next entri related with dis entri by chapter according to my training activities...so kene tunggu la...hehe..see ya!

Tuesday, February 21, 2012

Bercinta Lepas Kahwin vs Bercinta Sebelum Kahwin

 Entry kali ni aku terpanggil untuk bercerita pasal ' Bercinta Lepas Kahwin vs Bercinta Sebelum Kahwin'..tajuk saje sudah gah!hehe... sebenarnya aku pn xpasti sama ada bercinta lepas kawen tu bagus ke x...ade sesetengah orang kate best...kasih syg tu rse lebih nikmat...ade plak sesetengah orang ckp bercinta lepas kawen tu kne tanggung risiko yg tinggi..kemungkinan bleh menyebabkan penceraian..sebab utama, xsefahaman dan  xkenal perangai pasangan masing2...kadang2 aku pn konpius...sebab kalu bercerita pasal kawen orang akan kata kawen ni best...but for me la..kawen ni bkn benda main2..kita nk hidup kekal lama ngn pasangan kita...

Setelah aku google dan wat kajian ringkas pasal bercinta selepas kawen dan bercinta sebelum kawen aku dapat simpulkan bercinta selepas kawen lebih banyak membawa kebaikan berbanding bercinta sebelum kawen yg lebih banyak membawa keburukan selepas berkawen... 

Antara kebaikan-kebaikan bercinta selepas berkahwin:

1. Selepas berkahwin ucapan "I love you" adalah sgt indah dan tidak salah diungkapkan oleh pasangan dan lebih mengeratkan lagi hubungan dengan pasangan.
2. Once nk berjalan berpegangan tangan pn tidak salah sebab da halal dan menambahkan kemesraan antara pasangan.
3. Segala maksiat akan dapat dielakkan.
4. ekonomi rumah tangga juga boleh menjadi lebih kukuh kerana setiap pasangan saling bergantungan antara satu sama lain.
5. nikmat hidup berdua tu tetap akan dapat dirasai walaupun terpaksa belajar tentang pasangan kita di peringkat permulaan.
6. Kebahagiaan kat dunia dan untuk bekalan hari akhirat insyaallah akan dapat diseimbangkan.Matlamat utama tentulah syurga dan keredhaan Allah.
cam falsafah ni...


"Manusia akan bercinta lagi disyurga,tempat pertama yang melahirkan cinta.Ketika itulah fitrah akan menjadi anugerah yang berharga dan bernilai".
cewah!!hehehe

Bercinta sebelum kahwin plak:
1. boleh menghampiri zina
2. sentiasa berada dalam ketakutan kerana sentiasa rasa ada yang memerhati setiap apa yang dibuat sebab xde ikatan yang sah lg dengan pasangan.
3. sentiasa dengar ayat-ayat cinta dri pasangan tapi bile da kawen nk dgr 1 ayat cinta pun susah...hehe
4. sentiasa hidup dengan angan-angan kerana setiap perancangan tu yg tentukan allah swt. kalau elok benda yg dirancang elok la jadinya..kalau benda yg dirancang tu xelok maka xelok la jadinya...
5. Dosa-dosa akan meningkat dan menggunung.kalau kita nasihat atau melarang dorang akan gune ungkapan cmni :

"Cinta apa camtu,kalau tak da dating,calling,chatting,sms romantik,surat cinta,dan bersentuhan tangan".

so sebagai penutup entri kali ni renung2kanlah firman Allah swt tersebut...

"Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; dan sesiapa yang menurut jejak langkah Syaitan, maka sesungguhnya Syaitan itu sentiasa menyuruh (pengikut-pengikutnya) melakukan perkara yang keji dan perbuatan yang mungkar. Dan kalaulah tidak kerana limpah kurnia Allah dan rahmatNya kepada kamu, nescaya tidak ada seorang pun di antara kamu menjadi bersih dari dosanya selama-lamanya; akan tetapi Allah membersihkan sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya); dan (ingatlah Allah Maha Mendengar) lagi Maha Mengetahui". (An-Nuur ayat:21)

"(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat; dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia". (An-Nuur ayat:26)

sekian saja...wassalam...